Ambachtelijke vloeren of tapis vloeren

Tapis parket is massief parket zonder messing en groef en is zo’n 90 jaar op de markt.Tapis betekent op z'n Frans gezegd tapijt. Niet voor niets, want het hout, ongeacht welke houtsoort, wordt als laag van 6 à 9 mm dik en in verschillende patronen en breedtes leverbaar,  als een soort "tapijt" op een tussenvloer van spaanplaat of eiken mozaïek gelijmd en gespijkerd. De spijkergaatjes worden gestopt met een “papje” dat gemaakt wordt van de schuurstof van de vloer zelf vermengd met een bindmiddel. Deze vulpasta wordt twee maal over de vloer uitgestreken en vult de spijkergaatjes en kiertjes waarna de gehele vloer wordt gepolijst en naar keuze afgewerkt met lak, olie of hardwax.

Tapis kan meerdere keren geschuurd worden, waardoor een levensduur tot wel 100 jaar kan worden behaald. De latjes liggen "koud" tegen elkaar aan en worden aan de onderkant volledig verlijmde gespijkerd.  De tussenvloer wordt op zijn beurt verlijmd op de bestaande zandcement-, beton- of anhydrietvloer of geschroefd aan de bestaande houten vloer waardoor een zware constructie ontstaat met als groot voordeel dat de vloer ontzettend stil is.

 Merbauvisgraatparketmatgelaktbiesbandbiesensluitfriezen.jpg
 Jatoba-visgraatgeolied.jpg

Maatwerk in patronen

Tapis kan worden gelegd in allerlei patronen. Denk bijvoorbeeld aan een visgraatpatroon met band en bies, een Hongaarse- of Weense punt, een blokpatroon of zelfs een volledig zelf verzonnen patroon. Keuze genoeg, want er zijn ook nog eens meer dan 40 verschillende houtsoorten verkrijgbaar.

Daarom is een ambachtelijke vloer ook de keus van de vakman die zijn klanten het beste wil bieden. Soares Parket is gespecialiseerd in traditioneel tapis – ambachtelijke vloeren en levert uitsluitend massief parket van uitmuntende kwaliteit. Bovendien werkt Soares Parket met een selectie van de beste houtsoorten voor een perfect resultaat. Tapisvloeren zijn geen vloeren die door de doe-het-zelver kunnen worden gelegd. De vloer dient in de woning geschuurd, gevoegd en afgewerkt te worden. Dit is werk voor de vakman.

Tapis en vloerverwarming

Door de geringe opbouwhoogte van onze tapisvloeren zijn deze prima te combineren met vloerverwarming of vloerkoeling. Door de massieve verlijming op de zandcementendeklaag, waardoor er geen luchtlaag ontstaat, en het gebruik van eiken mozaiëk in plaats van spaanplaat als tussenvloer zal er weinig rendementsverlies optreden. Veel door Soares parket geleverde parketvloeren zijn geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Tapis in een appartement

Een prachtige tapisvloer in uw appartement. Tot enkele jaren geleden was dit door geluidsoverdracht van de vloer naar de omliggende appartementen niet mogelijk. Tegenwoordig wordt bij nieuw te bouwen appartementen veelal gebruik gemaakt van een zwevende zandcement- of anhydritedeklaag. Hierdoor zijn er geen geluidsdempende constructies meer nodig en kan uw vloer rechtstreeks worden verlijmd. Bij oudere appartementen kunnen we een speciale zwevende ondervloerconstructie maken waardoor er toch een ambachtelijke tapisvloer gelegd kan worden zonder overlast te veroorzaken bij uw buren. Tevens werken wij ook veel op /  met  fermacell / estrich vloerconstructies eventueel in combinatie met vloerverwarming.

Neem contact met ons op